Ισορροπίες τρόμου στην Ουκρανία: Κραυγές πολέμου, ψίθυροι διπλωματίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, 14/2/2022 - 20:16
Μικρογραφία

Του Γιάννη Ξενοφώντος

Με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να χαϊδεύουν απειλητικά τη σκανδάλη στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, o Γερμανός Καγκελάριος πήρε στα χέρια του τη σκυτάλη της διπλωματίας, και αρχίζοντας απο το Κίεβο, επιχειρεί ν` αποτρέψει έστω και στο παρα ένα μια πολεμική σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης.

Το τετ-α-τετ του με τον Ουκρανό Πρόεδρο καθοριστικό. Μόνο, που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν μάσησε τα λόγια του και με μια δήλωση-μήνυμα στη Μόσχα κάθε άλλο παρά διέλυσε τα σύννεφα του πολέμου.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Πρόεδρος Ουκρανίας
"Θα θέλαμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ναι, αυτό θα ήταν για να εγγυηθεί την ασφάλειά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα. Είναι, επίσης, κατοχυρωμένο στη νομοθεσία της Ουκρανίας, στο σύνταγμα της Ουκρανίας."

"Δεν αποτελεί θέμα της τρέχουσας ατζέντας" έσπευσε να υποδείξει ο Όλαφ Σολτς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι 3 αυτές προτάσεις θα μπορούσαν να τινάξουν ακόμη και τις απειροελάχιστες ελπίδες για αποκλιμάκωση στον αέρα.

Παραμονή του κρίσιμου τετ α τετ του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε την ετοιμότητα της Δύσης για ανοιχτό διάλογο επι των θεμάτων ασφαλείας, χωρίς να παραλείψει όμως να υπενθυμίσει στη Μόσχα ότι οι κυρώσεις είναι έτοιμες στο συρτάρι.

Ολαφ Σολτς - Καγκελάριος Γερμανίας
"Για τη γερμανική κυβέρνηση, είναι σαφές ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες για τη Ρωσία, και θα το υπογραμμίσω αύριο στη Μόσχα."

Για τους αναλυτές, το αυριανό ταξίδι του Όλαφ Σολτς στη Ρωσία θα είναι η πιο επικίνδυνη αποστολή της θητείας του. Ίσως να είναι η ώρα της κρίσης για το Ουκρανικό.

ΟΛΑ ΠΙΘΑΝΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν πεισματικά ότι η κλεψύδρα για μια ρωσική επίθεση έχει γυρίσει αντίστροφα. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο, επιλέγει πιο γενικόλογες αναφορές, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που οριοθετούν χρονικά την εισβολή είτε αύριο, είτε την Κυριακή.

Τζον Κιρμπι - Εκπρόσωπος Πενταγώνου
"Πιστεύουμε ότι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε ν` αρχίσει οποιαδήποτε μέρα. Και πάλι, αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται απο διάφορες πηγές και όχι αποκλειστικά απο τις Υπηρεσίες Πληροφοριών."

Μπόρις Τζόνσον - Πρωθυπουργός Ην. Βασιλείου
"Σχεδιάζουν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες 48 ώρες."

Η Ρωσία νίπτει τας χείρας της. Μιλά για μυθεύματα και υστερία των Αμερικανών, που τραβούν – όπως υποδεικνύει – το σκοινί του πολέμου.

Απο το Κρεμλίνο, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκεί Λαβρόφ τονίζουν στη Δύση ότι η πόρτα του διαλόγου μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, μόνο έαν στο τραπέζι τεθεί ζήτημα αποκλεισμού της Ουκρανίας απο το ΝΑΤΟ.

Σεργκέι Λαβρόφ - Υπ. Εξωτερικών Ρωσίας
"Η απάντησή τους είναι αρνητική σε αυτά τα θέματα. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει. Ξεκαθάρισαν ότι το δικαίωμα οποιασδήποτε χώρας να επιλέξει, να ενταχθεί ή να αλλάξει συμμαχίες είναι αδιαπραγμάτευτο."

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις, τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν επικίνδυνα τον κλοίο γύρω απο την Ουκρανία. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πρόβες πολέμου στο έδαφος της Λευκορωσίας, την ώρα που το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να ανοίξει πυρ, εαν τα ρωσικά ύδατα της Ρωσίας παραβιαστούν απο ξένα πλοία.

Επι ποδός πολέμου και η Ουκρανία. Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύουν στα όπλα απλούς πολίτες... από γυναίκες, μέχρι ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Κάτοικος Μαριούπολης
"Είμαι έτοιμη να πυροβολήσω. Αν συμβεί κάτι, θα υπερασπιστώ το σπίτι μου, την πόλη μου, τα παιδιά μου."

Αδιάκοπα εξελίσσεται και ο εξοπλισμό της Ουκρανίας απο τη Δύση. Στο Κίεβο έφθασαν αντιπυραυλικά συστήματα Stinger από τη Λιθουανία και άλλοι 180 τόνοι πυρομαχικών απο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Γηραιά Ήπειρο έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων από τον Ψυχρό πόλεμο. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η Ρωσία έχει περικυκλώσει ουσιαστικά την Ουκρανία, με την τελευταία να παραμένει "ελεύθερη" μόνο από τη Δύση. 

4