Τα τρία σενάρια για την μετάλλαξη Ερντογάν

Δευτέρα, 27/3/2023 - 20:37

Του Χριστόφορου Χριστοφή

Ως την κορυφή του παγόβουνου προσεγγίζει η διεθνής κοινότητα τον απότομο ελιγμό της τουρκικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Η μετάλλαξη του Ερντογάν προκάλεσε αίσθηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που επιχειρούν τώρα να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τη στροφή, που χαρακτηρίζεται ως μυστηριώδης – αφού μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα με πόλεμο. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται ως μια θετική εξέλιξη, σχεδόν άπαντες θεωρούν πως πίσω από τον ελιγμό υπάρχει κρυφό κείμενο. Τα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο αφορά σε ενδείξεις ουσιαστικής αλλαγής, η οποία αποδίδεται στις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και τους περιφερειακούς συμμάχους μας. Το δεύτερο σενάριο δείχνει προεκλογικό πυροτέχνημα καθώς ίσως ο Ερντογάν θεωρεί πως μ` αυτό το προφίλ θα κλέψει ψήφους από τον Κιλιτσντάρογλου. Και το τρίτο μιλάει για μπλόφα της Τουρκίας, η οποία κάνει κάποια βήματα πίσω για να πάρει φόρα και να επιτεθεί ξανά.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ-Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας
"Η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας."

Απάντηση στο ερώτημα εάν λιώνουν οι πάγοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αναζητεί το CNN Turk, με τη βοήθεια του ανταποκριτή του στην ελληνική πρωτεύουσα.

ΔΗΛΩΣΗ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ - Αντ. CNN Turk Αθήνα
"Δεν ξέρουμε πόσο θα κατακρατήσει, αλλά σε αυτή τη νέα εποχή δεν έχουν χώρο οι εντάσεις και οι σκληρές δηλώσεις."

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η προσέγγιση άλλης μερίδας ΜΜΕ, που επικρίνουν έντονα την Κυβέρνηση Ερντογάν για “σκανδαλώδη και ντροπιαστική στάση”. Σε κάποια τηλεοπτικά παράθυρα επέστρεψαν οι χάρτες της γαλάζιας πατρίδας και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα των νησιών... με τους δημοσιογράφους να απορρίπτουν ως... παράλογες τις θέσεις των Αθηνών.

ΟΖΑΪ ΣΕΝΤΙΡ-Δημοσιογράφος

"Η Ελλάδα θέλει να εφαρμοστεί στο αρχιπέλαγος, ο νόμος που εφαρμόζεται για κράτη. Δηλαδή κάθε νησί να έχει ξεχωριστή περιοχή (υφαλοκρηπίδα), δεν πάει έτσι. Άρα θέλει για το Καστελόριζο 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και περιμένω να δω τι θα κάνει η Αμερική."

Η Λευκωσία εξακολουθεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, αφού θεωρεί πως κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα. Ήτοι μέσα από τη βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, να δημιουργηθεί μια ουσιαστική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Στη θετική ατζέντα στηρίζεται εξάλλου η πρόταση Χριστουδουλίδη για άμεση διασύνδεση των προσπαθειών με τα ευρωτουρκικά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές πως ενδεχόμενη εκλογή Τούρκου ΓΓ στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, δεν θα επηρεάσει αρνητικά την Κύπρο.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ-Πρόεδρος της Δημοκρατίας
"Η ενδεχόμενη ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών είναι κάτι το οποίο θα αξιοποιήσουμε κι εμείς. Από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι η ΚΔ δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίσουν τους τουρκικούς λιμένες."

Το θέμα που απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη σήμερα είναι άλλο. Τα fake θεμέλια που έβαλε -μέσω τηλεσύνδεσης- ο Ερντογάν δήθεν για την ανέγερση νοσοκομείου που κατέρρευσε από το σεισμό στο Χατάι.

Όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν άρχισαν οι εργασίες, αλλά το μπετόν έρεε σε μια πρόχειρη σιδεροκατασκευή... στη μέση του πουθενά για τα μάτια του κόσμου.

Παρουσιάστρια Halk Tv
"Αυτή είναι η πραγματική εικόνα, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά. Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν μιλούσε, η εικόνα που έδιναν στις κάμερες ήταν διαφορετική. Σαν να υπήρχε εργοτάξιο στην περιοχή, όμως βλέπουμε στην πραγματικότητα ότι μπετόν δεν πέφτει σε θεμέλια."