Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΣΥΟΠ: ''Φωνές'' για τα νέα συμβόλαια - Έρχονται και οι προσλήψεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
03.10.2020

ΣΥΟΠ: ''Φωνές'' για τα νέα συμβόλαια - Έρχονται και οι προσλήψεις

Thumbnail
Προαγωγές χωρίς αυξήσεις - Η θέση του Υπ. Άμυνας - Η διπλή διαδικασία

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας… των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) μέσα από διπλή ξεχωριστή όμως  διαδικασία. 1. Θα κληθούν για ανανέωση οι Συμβασιούχοι Οπλίτες, των οποίων τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται στις 31 Οκτωβρίου. 2.: Θα ενισχυθεί η  Εθνική Φρουρά με 80 πρόσθετους Συμβασιούχους για κάλυψη κενών.

Τη στιγμή που οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, πληροφορίες της Offsite αναφέρουν ότι πολλοί ΣΥΟΠ νιώθουν απογοητευμένοι και σκέφτονται να μην ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους. Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με το Υπουργείο Άμυνας και ζήτησε τη θέση του.

Από Νοέμβριο 2016

Τα πρώτα συμβόλαια των ΣΥΟΠ υπογράφηκαν την 1η Νοεμβρίου 2016. Με εύρος τεσσάρων ετών (1+3) τα συμβόλαια ολοκληρώνονται στις 31 Οκτωβρίου 2020. Όπως πληροφορούμαστε, το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα οι ΣΥΟΠ θα κληθούν για ανανέωση των συμβολαίων τους.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια που υπογράφονται πλέον είναι 26 μηνών για καθαρά λογιστικούς λόγους. Δηλαδή, το ΥΠΑΜ θέλει τα συμβόλαια να ολοκληρώνονται στο τέλος του ημερολογιακού έτους δηλαδή τον Δεκέμβριο. Για τα 26μηνα συμβόλαια υπάρχει δυσαρέσκεια από τους ΣΥΟΠ, αλλά όπως μας εξήγησαν από το ΥΠΑΜ «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει η τριετής βάση, το 26μηνο συμβόλαιο έγινε για καθαρά λογιστικούς σκοπούς. Εφόσον ικανοποιούν, τα συμβόλαιά τους θα τρέχουν».

Ουσιαστικά,οι ΣΥΟΠ προσλαμβάνονται για δεκαετή υπηρεσία. Τα νέα συμβόλαια θα ολοκληρωθούν το 2023 και τα επόμενα το 2026. Όπως μας δηλώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχουν αποφάσεις για το τι θα γίνει με το θεσμό μετά το 2026.

Νιώθουν απογοητευμένοι

Συμβασιούχοι Οπλίτες ανέφεραν στην Offsite ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα στις τάξεις τους. Όπως είπαν, η πρώτη σειρά των ΣΥΟΠ παίρνουν προαγωγή στο βαθμό του λοχία χωρίς ομως αύξηση μισθού. Όπως μας λέχθηκε, «πολλοί σκέφτονται να μην ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους αφού δεν βλέπουν προοπτική στην Εθνική Φρουρά».

Πηγές που πρόσκεινται στο ΥΠΑΜ ανέφεραν στην Offsite ότι «όσοι προσλήφθηκαν ως ΣΥΟΠ γνώριζαν το συμβόλαιο που υπέγραψαν. Ότι προνοεί το συμβόλαιό τους το παίρνουν». 

Σημειώνεται ότι στην πρώτη σειρά ΣΥΟΠ (τον Νοέμβριο του 2016) προσλήφθηκαν 3000 άτομα, ενώ μετά από τέσσερα χρόνια έμειναν 1200. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των ΣΥΟΠ μετά τις προσθαφαιρέσεις που έγιναν ανέρχεται στους 2900. 

Προκήρυξη για 80 νέους

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να προκηρυχθούν θέσεις για 80 νέους Συμβασιούχους Οπλίτες για κάλυψη κενών - Δικαίωμα διεκδίκησης θέσης δεν έχουν μόνο ογδόντα. Τα κενά προέκυψαν μέσα από τη φυγή Συμβασιούχων Οπλιτών για διάφορους λόγους. Σε κάποιες περιπτώσεις έγινε διακοπή συμβολαίου αφού ίσως κάποιοι δεν ικανοποίησαν τους ιθύνοντες.

 

Home