Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 LIVE BOOTH | 09:45 KITCHEN HEALTH LIVE

Εικόνες από τη δειγματοληψία που ξεκίνησε σήμερα στην Πάφο

Με αισθήματα αγωνίας και ανησυχίας προσέρχονται αρκετοί κάτοικοι Πάφου, από τις 8:00 το πρωί, για τη διενέργεια ανιχνευτικoύ ελέγχου (tests) RNA, που γίνεται στην πρώην « Οικία Επάρχου», χωρίς ωστόσο να έχουν παρατηρηθεί καταστάσεις πανικού. 

O προαύλιος χώρος της “Οικίας Επάρχου” γέμισε από το πρωί με οχήματα πολιτών, που προσήλθαν ύστερα από τηλεφωνικά ραντεβού, που έχουν προγραμματιστεί με όσους θεωρείται ότι πρέπει να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση.Η δειγματοληψία έγινε μέσα στα οχήματα χωρίς να χρειαστεί ο κόσμος να προσέρχεται εντός της πρώην “Οικίας Επάρχου” και αυτό για λόγους καθαρά ασφάλειας και των ιδίων, αλλά και των δειγματοληπτών. 

Λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, έφτασαν στις οκτώ το πρωί με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό, στον χώρο.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος, διεξάγεται μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκαν χθες πολίτες και κατόπιν διαστρωμάτωσης βασισμένης σε δημογραφικά κριτήρια (ηλικία, φύλο), τα οποία όρισε η επιστημονική/επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου για να διασφαλιστεί στατιστικά το δείγμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού η διενέργεια της δειγματοληψίας γίνεται με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και με απόλυτη τάξη και ηρεμία. 

Δημότες της Πάφου σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους αφού, όπως ανέφεραν, με τη συγκεκριμένη δειγματοληψία ελπίζουν ότι θα φανεί η πραγματική κατάσταση στην Πάφο, που διακατέχεται από ανησυχία μετά και τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρήθηκαν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το μεγάλο αυτό δείγμα, θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη διϋπουργική επιτροπή και τους επιστήμονες για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Κάλεσε δε τον κόσμο να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα.

Πρόσθεσε ακόμη πως ένα ποσοστό κοντά στο 18% που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες φοβούνται να προσέλθουν στο χώρο της δειγματοληψίας.

Τα αποτελέσματά αναμένονται εντός των 72 ωρών.

Επανέλαβε πως ο κατάλογος αποτελείται από 1300 άτομα και περιμένουν ανταπόκριση τουλάχιστον από 1000 άτομα. 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Νικόλας Λιασίδης κοινοτάρχης Χλώρακας, που βρέθηκε από το πρωί στην πρώην “Οικία Επάρχου” ανέφερε πως ανάμεσα στον κόσμο υπάρχουν δύο τάσεις. Είναι, όπως εξήγησε, αυτοί που ζητούν να κάνουν το τεστ και επιδιώκουν τη δειγματοληψία, αλλά είναι και εκείνοι που ανησυχούν να κάνουν το τεστ, φοβούμενοι τον συνωστισμό ή και που επέδειξαν αδιαφορία.
 
Οι απώλειες υπολογίζονται, είπε, στο 25%-30%. Κάποιοι, σημείωσε, που απάντησαν θετικά στο κάλεσμα που τους έγινε για τη διενέργεια του σχετικού ανιχνευτικού ελέγχου (tests) RNA, μπορεί και να μην προσέλθουν, ενώ κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν εξαρχής επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί, σημείωσε, που επιθυμούν να γνωρίζουν εάν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον κορωνοϊό αλλά και να προστατευθούν.

Στο μεταξύ, ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως εκτός της απόφασης που έλαβε το Κ.Σ. Χλώρακας να συμβάλει στη χρηματοδότηση της έρευνας 1000 ανιχνευτικών ελέγχων (τεστ) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Πάφο, με πρωτοβουλία του Δ. Πάφου και του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε, επίσης, να διενεργήσει σε συνεργασία με εγκεκριμένο εργαστήριο 50 τεστ ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊου. 

Τα δείγματα συνέχισε, θα παρθούν στοχευμένα από εργαζόμενους σε καταστήματα στην Χλώρακα τα οποία είναι κανονικά σε λειτουργία, όπως είναι υπεραγορές, φούρνοι, φρουταρίες, περίπτερα, τράπεζες. Δείγματα θα ληφθούν και από ορισμένα μέλη του προσωπικού του Κ.Σ. Χλώρακας που εξυπηρετούσαν κόσμο. Στόχος είναι να ανιχνευθεί εάν υπάρχει κάποια εστία μετάδοσης του ιού, σε σημεία που είναι επισκέψιμα για το κοινό στην Χλώρακα, συμπλήρωσε,

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως είπε, “θα μας δώσουν την δυνατότητα να αντιδράσουμε αλλά θα αξιοποιηθούν και από την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο επιδημιολογικής μελέτης για να εξαχθούν πολύτιμα και αναγκαία συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ιού”.

Επεσήμανε τέλος πως οι χώρες που αντιμετώπισαν με μεγαλύτερη επιτυχία την κατάσταση είναι οι χώρες που ακολούθησαν την τακτική των μαζικών τεστ.Ο κοινοτάρχης Έμπας Αντωνάκης Νικηφόρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως το κλίμα που επικρατεί στην κοινότητα του είναι αυτό της ανησυχίας. Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ κάποιοι, όπως είπε, φοβούνται να μεταβούν για δειγματοληψία, αλλά κάποιοι άλλοι, ανέφερε, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη δειγματοληψία των 1000 τεστ θα βοηθήσει το ευρύτερο καλό. Με τη σωστή επιλογή, είπε ο κ. Νικοφόρου, τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι τεράστια.
 
Σημειώνεται πως για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, ο Δήμος Πάφου, ο Δήμος Πέγειας, οι κοινότητες Χλώρακας και Έμπας, καθώς και το ΕΒΕ Πάφου και η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ θα συνεισφέρουν από 10.000 ευρώ έκαστος, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει το ποσό των 50.000 ευρώ. Ο Δήμος Πάφου συνδράμει επίσης την όλη προσπάθεια με ομάδα του προσωπικού του και ομάδα εθελοντών.Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

09:01 Κόσμος

Το τέλος της πανδημίας: Πότε και πώς θα λήξει-Τα τρία σενάρια

08:33 Αστυνομικά

ΒΙΝΤΕΟ: Νύχτα πύρινης κόλασης σε Άγιο Τύχωνα και Αρμενοχώρι-Σκληρή μάχη με τις φλόγες

08:02 Κόσμος

Οι ΗΠΑ δηλώνουν στο πλευρό των διαδηλωτών του Λιβάνου

07:58 Κόσμος

Στις κάλπες οι Λευκορώσοι-Εκλέγουν Πρόεδρο

07:52 Αστυνομικά

Αποσυμφόρηση δρόμων - Σε ισχύ τα απαγορευτικά διατάγματα για συγκεκριμένα οχήματα

00:10 Αθλητικά

Τα καλύτερα έπονται

22:15 Lifestyle

Ο Γιάννης υποψήφιος για MVP και καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ

21:58 Κόσμος

Βηρυτός: Συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας - Ένας αστυνομικός νεκρός

21:45 Ελλάδα

Συναγερμός στην Ελλάδα - 50 κρούσματα σε βιομηχανία τροφίμων

21:34 Οικονομία

Πόσο μειώθηκαν οι πτήσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου τον Ιούλιο

21:20 Κύπρος

Έβαλαν 20 εστίες για να τα κάψουν όλα – Καταθλιπτικό το τοπίο από την πυρκαγιά

00:10 Αθλητικά

Τα καλύτερα έπονται

21:07 Κόσμος

Πρόωρες εκλογές θα προτείνει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου - «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

20:37 Κύπρος

Δεν καταθέτει τα όπλα η κυπριακή αποστολή στον Λίβανο – Συνεχίζονται οι προσπάθειες στο σημείο μηδέν

20:00 Κόσμος

Έκρηξη στη Βηρυτό: «Εξερράγη» ο λαός - Εισβολή διαδηλωτών στο υπουργείο Εξωτερικών

19:39 Lifestyle

Σελένα Γκόμεζ: «Με είχε πάρει από κάτω... Aλλά η καραντίνα μου έμαθε πολλά για τον εαυτό μου»

19:01 Πολιτική

Φ. Φωτίου: H EE να υιοθετήσει πιο αποφασιστική στάση έναντι της 'Αγκυρας  

00:05 Αθλητικά

Πανηγυρική πρόκριση, σούπερ Λεβαντόφσκι!

18:36 Ελλάδα

Στα 152 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – Στους 211 οι νεκροί

18:34 Κύπρος

Πέντε χιλιάδες ευρώ για το Λίβανο εξήγγειλε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταπολέμησης της πείνας

Όλη η ενημέρωση σε ένα App