Οργασμός τριμερών και τετραμερών συναντήσεων με...άρωμα και από ΗΠΑ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για Τετραμερή Συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Γαλλίας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα έχουν καθοριστεί Τριμερείς Συναντήσεις με Λίβανο σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με Ιορδανία σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων και με Αρμενία σε επίπεδο ΥΠΕΞ.
 
Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, καθώς και για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ad hoc συμμετοχή στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ μας είχε κοινοποιηθεί εδώ και καιρό, και ήμασταν σε συνεχή επαφή, μέσω της διπλωματικής οδού, για καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ζήτημα.

Από τις συζητήσεις μας τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, «προκύπτει ότι η εν λόγω συνάντηση με εκπροσώπηση από πλευράς ΗΠΑ στο επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών δύναται να πραγματοποιηθεί στις 20/3 στο Ισραήλ», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι οι τέσσερις χώρες «είμαστε σε επαφή τόσο για καθορισμό της τελικής ημερομηνίας όσο και για την ημερήσια διάταξη που θα απασχολήσει μια τέτοια συνάντηση».

«Θεωρούμε την εν λόγω εξέλιξη ως ιδιαίτερα σημαντική αφού, ανάμεσα σε άλλα, αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που προκαλεί η ενισχυμένη συνεργασία μας με τα κράτη  της περιοχής, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής», σημείωσε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «εργαζόμαστε και για τον καθορισμό ημερομηνίας για συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο και Γαλλία. Οι διαβουλεύσεις μας είναι σε προχωρημένο στάδιο».

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Χριστοδούλιδης απάντησε ότι «με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ πιο συγκεκριμένα για την συζήτηση που είχε με την κ. Λουτ πρόσφατα στην Αθήνα, τη γενικότερη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν  Μοντανά μέσα από την συνομολόγηση όρων αναφοράς, αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για να επαναρχίσουν ουσιαστικές και στοχευμένες συνομιλίες που θα έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης».

«Με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις επόμενες Τριμερείς Συναντήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τον καθορισμό άλλων Τριμερών Συναντήσεων ανέφερε ότι |πέραν της συνάντησης στο Ισραήλ που έχω προαναφέρει το επόμενο διάστημα έχουν καθοριστεί Τριμερείς Συναντήσεις με Λίβανο σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με Ιορδανία σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων και με Αρμενία σε επίπεδο ΥΠΕΞ».

Δειτε Επισης

Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ
Έθεσε νέο όνομα για απεσταλμένο στον ΠτΔ ο Γκουτέρες-Τη Δευτέρα η απάντηση της Λευκωσίας
Υπ. Παιδείας: Ύψιστη προτεραιότητά μας ο τερματισμός της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής
Ιδρύθηκε το Volt με συμπρόεδρο την Ατταλίδου-Τα μέλη του Πολιτικού και Εκτελεστικού Γραφείου
Προέβη σε αυτοψία στον Άγιο Δομέτιο ο ΠτΔ-«Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής»
Εξέτασε από κοντά την κατάσταση στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου ο Πρόεδρος
Ιδρύεται και επίσημα το Volt-Εγκρίνει Καταστατικό και δηλώνει πολιτική παρουσία
Το συμπαγές μέτωπο ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ, το μετέωρο ΔΗΚΟ και η ευκαιρία του ΑΚΕΛ
Πρόεδρο Αρμενίας και Αντιπρόεδρο Γκάμπια συνάντησε ο ΠτΔ, επαφές και με αξιωματούχους ΗΑΕ