News Local Περαιτέρω επενδύσεις στην BOC μελετούν οι Ρώσοι

Περαιτέρω επενδύσεις στην BOC μελετούν οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν περαιτέρω στην Τράπεζα Κύπρου και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Stanislav Osadchiy, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Ο κ. Λιλλήκας στις δικές του δηλώσεις είπε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία Λευκωσίας-Μόσχας πρέπει να διευρυνθεί περισσότερο και να πάρει τη μορφή στρατηγικής συμμαχίας και ότι η Κύπρος θα πρέπει να παράσχει στη Ρωσία στρατιωτικές διευκολύνσεις.

Ο Πρέσβης ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Κύπρου και τη συμμετοχή έξι Ρώσων στο ΔΣ και αν υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στην Τράπεζα,  απάντησε καταφατικά. «Ναι υπάρχει ενδιαφέρον, εμείς παρακολουθούμε στενά όλα τα γεγονότα και στην Τράπεζα και γενικά στην Κύπρο», είπε.

Σχετικά με το ΔΣ και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι στο Συμβούλιο μετέχουν και έξι Ρώσοι.

«Η καθυστέρηση με την έγκριση των υποψηφιοτήτων αυτών των ανθρώπων δεν νομίζω πως επηρέασε πολύ το θέμα, το κυριότερο είναι ότι είναι αυτοί εκεί και με τη βοήθεια των ανθρώπων που είναι εκεί, από την δική μας πλευρά, θα υπάρξει προσέλκυση περισσοτέρων χρημάτων και θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της λειτουργίας της Τράπεζας», ανέφερε.

Ερωτηθείς περαιτέρω για το ρωσικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη Τράπεζα Κύπρου, ο Ρώσος Πρέσβης απέφυγε να επεκταθεί λέγοντας ότι «δεν άρχισε ακόμη να λειτουργεί το Συμβούλιο και όταν θα λειτουργήσει θα έχω επαφές με αυτούς τους ανθρώπους και θα συνεχίσει το θέμα».

Αμοιβαίο το όφελος

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Ρώσο Πρέσβη για τη διαχρονική στήριξη στον αγώνα του Κυπριακού και εξήρε τις στενές πολιτικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. «Θα πρέπει με τη Ρωσία το ταχύτερο δυνατό να συνάψουμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας στη μορφή της ίδιας συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Γαλλία και να προσφέρουμε στη Ρωσία στρατιωτικές υπηρεσίες, τη δυνατότητα αξιοποίησης των δικών μας εγκαταστάσεων όπως είναι τα λιμάνια και το αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης ‘Ανδρέας Παπανδρέου ‘ στη Πάφο», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
Είπε ότι οι διμερείς σχέσεις για να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να στηρίζονται στο αμοιβαίο όφελος και εξέφρασε για άλλη μια φορά διαφωνία με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό δεν θα προσφέρει οτιδήποτε στην Κύπρο και τον αγώνα της αλλά αντίθετα «θα διαταράξει τις σχέσεις μας με φίλες χώρες».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών πιστεύει πως στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να υπάρχει ενεργός και ισότιμη συμμετοχή και των «5» μονίμων μελών του ΣΑ κα ότι δεν θα πρέπει η διαχείριση του Κυπριακού «να εγκλωβιστεί σε μία ή δύο πρωτεύουσες». «Για να μπορεί η φίλη χώρα Ρωσία να στηρίξει την Κύπρο, θα πρέπει να έχει ενεργό εμπλοκή στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού», συνέχισε.

Εξέφρασε ακόμη την ευχή και την ελπίδα η διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, το κούρεμα και όλα όσα κλήθηκαν να πληρώσουν και οι Κύπριοι αλλά και οι Ρώσοι καταθέτες, «δεν θα πληγώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία και ότι θα θέλαμε να έχουμε ακόμη πιο έντονη την παρουσία ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο, επενδύσεις από ρωσικές εταιρείες στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο τομέα της ενέργειας».

Ανέφερε ότι το φυσικό αέριο δεν θα πρέπει να μας φέρει σε ανταγωνισμό αλλά αντίθετα να συγκλίνουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα και να δούμε ρωσικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει σύντομα και να ακολουθήσει επίσκεψη στη Ρωσία για επαφές. Στις δηλώσεις του ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τη δράση της Συμμαχίας και τους στόχους της και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα γενικότερα που μπορούν να συμβάλουν στην σύσφιξη και αναβάθμιση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών και πώς η Συμμαχία Πολιτών μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εμείς συμφωνήσαμε πως μπορούν να υπάρξουν επαφές με το αντίστοιχο κίνημα στη Ρωσία και να υπάρξει συνεργασία πραγματική και ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές», ανέφερε.

Για την καθυστέρηση στην έγκριση του ΔΣ ρωτήθηκε και ο κ. Λιλλήκας ο οποίος είπε ότι από την αρχή η Συμμαχία είχε διατυπώσει τη θέση ότι ο Διοικητής θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει προληπτικά και είχε την άνεση χρόνου και τη δυνατότητα να μελετήσει τα βιογραφικά των υποψηφίων και να εκφράσει απόψεις πριν την ψηφοφορία και την εκλογή του ΔΣ.

«Η καθυστέρηση ήταν αδικαιολόγητη και πληγώνει και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων», ανέφερε.

Top