Η ρήτρα για το backstop

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η ρήτρα για το backstop, τη διατήρηση των ανοιχτών συνόρων και μετά την έξοδο του Λονδίνου από την ΕΕ, υπάρχει για την περίπτωση που κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brexit, δεν βρεθεί λύση για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά αυτά τα σύνορα.

«Είπαμε πως ενδεχομένως να βρούμε λύση τα επόμενα δύο χρόνια, ίσως τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι», είπε, κοιτάζοντας με νόημα τον Μπόρις Τζόνσον.

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την αισιοδοξία της ότι στη διάρκεια του καθορισμού των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, θα βρεθεί σταθερή λύση. «Τα υπόλοιπα είναι δουλειά».

Επιμένει ο Τζόνσον

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον εξήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει έκθεση, στην οποία θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το θέμα των συνόρων ανάμεσα στο μέλος της ΕΕ, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που έχουν ήδη συζητηθεί» τόνισε, «αλλά αυτές δεν έγιναν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας τα προηγούμενα τρία χρόνια από την (προηγούμενη) κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά όμως το backstop ήταν κατηγορηματικός και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης ως έχει.

Και υπογράμμισε ότι η Βρετανία επιθυμεί συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ, «θα τα καταφέρουμε», είπε στα γερμανικά, προσθέτοντας ότι η έξοδος θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση.

Η καγκελάριος πήρε το μήνυμα. Η φράση «θα τα καταφέρουμε», που είχε πει στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015, αποτέλεσε σημείο δριμείας κριτικής για τους χειρισμούς της. Όμως, κράτησε την ψυχραιμία της και δεν αντέδρασε, παρά μόνο έσφιξε τα χείλη και απέφυγε να κοιτάξει τον συνομιλητή της.

Πηγή: Deutche Welle

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
αύριο Σαβ 11 Ιουλ 20: Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Ολγα, Ολγίτσα, Γίτσα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ