Σύντομα στην Κομισιόν η απάντηση της Κύπρου για την ακτοπλοϊκή Κύπρου – Ελλάδας

Σε ερώτηση για το πού βρίσκεται το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας η Υφυπουργός Ναυτιλίας απάντησε ότι όπως είναι γνωστό διεξήχθη νωρίτερα φέτος μια εμπεριστατωμένη μελέτη από ανεξάρτητο οίκο και την οποία χρησιμοποίησε το Υφυπουργείο μας για να αποταθεί με αρχικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν, πρόσθεσε, «επανήλθε με ένα πολύ συγκεκριμένο και εκτενές ερωτηματολόγιο, το οποίο αφορά όλες τις λεπτομέρειες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξάγεται αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση και έχουμε προχωρήσει με την ετοιμασία μιας πολύ λεπτομερούς απάντησης.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του Υφυπουργείου για την απάντηση που έχει ετοιμαστεί. «Πιστεύω ότι έχουμε αναπτύξει μια αρκετά δυνατή επιχειρηματολογία όσον αφορά την ανάγκη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και είμαστε σχεδόν έτοιμοι να υποβάλλουμε το ερωτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρίνισε αφού είδε το ζήτημα και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων γίνονται κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις στη βάση των σχολίων του και «ευελπιστούμε ότι αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα υποβληθεί η απάντησή μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από εκεί και πέρα σίγουρα εναπόκειται στην Γενική Διεύθυνση ανταγωνισμού να έρθει με τις όποιες διευκρινίσεις και ερωτήσεις έχει.  Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε επαρκώς και ικανοποιητικά για να μπορέσουμε να πάρουμε την τελική έγκριση.

Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, είπε, «ευελπιστούμε ότι αν μας απαντήσει και ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχές του επόμενου χρόνου, αμέσως θα μπορέσουμε να βρούμε σε προσφορές γιατί οι όροι προσφοράς θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα από αυτή τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Ικανοποίηση βουλευτών για τη λειτουργία του Υφυπουργείου

Την ικανοποίησή τους και την στήριξή τους προς το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εξέφρασαν οι βουλευτές με δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι πρόκειται για ένα Υφυπουργείο που έχει προϋπολογισμό γύρω στα €11 εκατ. και φέρνει έσοδα στον τόπο €1 δισεκατ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ανέφερε ο κ. Βότσης είπαμε όλοι ότι «είναι μια σωστή κίνηση η δημιουργία αυτού του Υφυπουργείου, το οποίο προσπαθεί ακόμη περισσότερο να ανοίξει τα φτερά του και να ενισχύσει την κυπριακή ναυτιλία».  

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση «για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας». Σύμφωνα με τον βουλευτή ΔΗΣΥ αποδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν αυτή η μεταρρύθμιση, η απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει αυτό το Υφυπουργείο και βεβαίως να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή.

«Η ναυτιλία αποδεικνύεται ως ένας από τους κορυφαίους τομείς της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως της Βουλής να αναθεωρηθούν κάποια από τα τέλη εγγραφής «έχει επιφέρει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ένας τομέας με πολύ μεγάλες προοπτικές.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «ως ΑΚΕΛ τονίσαμε σήμερα στην Υφυπουργό Ναυτιλίας ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον τομέα της ναυτιλίας».

Η ψήφιση, είπε από μέρους του ΑΚΕΛ του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου και η θετική στάση μας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μεταφορών κατά τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ναυτιλία, «αποδεικνύουν την έγνοια μας για το μέλλον του τομέα».

Πρόσθεσε ότι παράλληλα, «τονίσαμε ότι οι προκλήσεις είναι ενώπιον μας και χρειάζεται όραμα και έγκαιρος προγραμματισμός για να τις αντιμετωπίσουμε». Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που έθεσε ενώπιον της Υφυπουργού Ναυτιλίας περιλαμβανομένων, του τουρκικού εμπάργκο, των εξελίξεων για το σύστημα φόρου χωρητικότητας, των νέων κανονισμό για τη μείωση του θείου στα καύσιμα, του ενδιαφέροντος που υπάρχει για εγγραφή νέων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, της αναδιάρθρωσης της δομής του Υφυπουργείου και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λεμεσού – Πειραιά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -  Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε σχετικά με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ότι «είναι από τις λίγες περιπτώσεις που είμαστε χαρούμενοι γιατί έχουμε ψηφίσει υπέρ ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου».

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το Υφυπουργείο υλοποιεί τους στόχους του, μεταξύ των οποίων, και περιβαλλοντικούς στόχους», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη «κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό, παγκόσμιο θέμα για το οποίο η Κύπρος ήταν στην γωνία σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων από τον κυπριακό στόλο πλοίων, το νηολόγιο, με ένα τρόπο πάρα πολύ σωστό και ικανοποιητικό». Και τώρα, πρόσθεσε, «παρά τις πιέσεις που δέχεται και από φιλικές χώρες προχωρεί σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με τον περιορισμό των ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακος».

«Θέλω να πω ότι γίνεται αρκετά καλή δουλειά στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας», είπε. Περιμένουμε, πρόσθεσε, μόνο να καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράκτιας ρύπανσης και ακτοπλοϊκά σκάφη τα οποία κάνουν εκδρομές και τα ιδιωτικά σκάφη τα οποία δυστυχώς αποδεικνύονται η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης για τις ακτές μας . Είμαστε σε συνεργασία και ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το μεγάλο πρόβλημα, είπε.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ
?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ