Κρίσιμος ο ρόλος των διαχειριστών

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιτυχία του "Ηρακλή" θα είναι η λειτουργία των ανεξάρτητων διαχειριστών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων. Η επιτυχής λειτουργία των διαχειριστών θα διασφαλίζει ότι το SPV θα πληρώνεται από τις ροές που θα παράγουν οι servicers, προκειμένου, με τη σειρά του, το SPV να πληρώνει τις προμήθειες στο Δημόσιο και να διασφαλίζεται ότι δεν θα καταπέσει καμία κρατική εγγύηση.

Ο νόμος προβλέπει κίνητρα και ποινές για τη λειτουργία των διαχειριστών. Προβλέπεται ότι, αν κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή η σχέση μεταξύ των καθαρών εισπράξεων και του προϋπολογισθέντος προς είσπραξη ποσού, που ελήφθη υπόψη για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης, υπολείπεται του 30%, η καταβολή μέρους της αμοιβής του διαχειριστή αναβάλλεται κατά τουλάχιστον 20%. Ο διαχειριστής μπορεί να εκπέσει και να αντικατασταθεί σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου και υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του τιτλοποιούμενου χαρτοφυλακίου υπολείπονται λόγω αμέλειας του διαχειριστή κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Την παρακολούθηση της διαχείρισης των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή" θα έχει ειδικός μηχανισμός στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή του ΟΔΔΗΧ και τη συμμετοχή ΤτΕ και στελεχών της αγοράς εξειδικευμένων στα ακίνητα.

Ποιες τιτλοποιήσεις ετοιμάζουν για τον "Ηρακλή" οι τράπεζες

"Ποδαρικό" στον "Ηρακλή" θα κάνει η Eurobank, με χρήση κρατικών εγγυήσεων 2,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα προορίζει για τον "Ηρακλή" την τιτλοποίηση του μικτού χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Η πώληση του Cairo, καθώς και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS, τελούσαν εν αναμονή της οριστικοποίησης του "Ηρακλή". Με την ψήφιση του νόμου, η συμφωνία πώλησής τους στην doValue θα κλείσει άμεσα.

Μέσα στο α' εξάμηνο του 2020 στον "Ηρακλή" θα μπει η τιτλοποίηση-μαμούθ 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank (project Galaxy, που αφορά εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής, κατά βάση στεγαστικά, και μικρά επαγγελματικά). Η τράπεζα θα κατευθύνει στον "Ηρακλή" και το χαρτοφυλάκιο Orion, τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 1,9 δισ.

Τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ ετοιμάζει για τον "Ηρακλή" η Τράπεζα Πειραιώς (χαρτοφυλάκιο Phoenix). Εντός του 2020 η τράπεζα θα "τρέξει" και δύο τιτλοποιήσεις εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών NPLs.

Η Εθνική Τράπεζα θα φέρει το 2020 τις τιτλοποιήσεις που προόριζε για το 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", έχει διαμηνύσει στο ΥΠΟΙΚ ότι θα κατευθύνει στον "Ηρακλή" τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ.

 

Της Νένας Μαλλιάρα

Πηγή: Capital.gr

 

 

 

 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ