Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει, φαίνεται να είναι τυπική, καθώς η Σουηδία, η οποία έχει συμφωνήσει καταρχήν με την περίληψη των δύο Τούρκων πολιτών στη λίστα στοχευμένων μέτρων, οφείλει να την εγκρίνει και σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί στη Στοκχόλμη. Εν συνεχεία, αναμένεται να ενημερώσει την Προεδρία, προκειμένου να προχωρήσει η τυπική –όπως όλα δείχνουν– πολιτική υιοθέτηση της πρώτης λίστας κυρώσεων από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, αργότερα, σήμερα.

Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ αναμένουν ότι η ανακοίνωση της λίστας, με την περίληψη δύο έστω Τούρκων πολιτών, θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, κάτι για το οποίο ήδη έχει προειδοποιήσει η Κυβέρνηση Ερντογάν. Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε αποστολή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτρέψει την επιβολή στοχευμένων μέτρων, υποδεικνύοντας όπως πληροφορείται ο «Φ», ότι «στο πρόσωπο των δύο Τούρκων πολιτών επιχειρείται η καταδίκη της Τουρκίας και της πολιτικής που ασκεί στην ανατολική Μεσόγειο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως επανειλημμένα έχουμε δημοσιεύσει, η πρώτη λίστα κυρώσεων, με την περίληψη δύο Τούρκων πολιτών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής απάντηση στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, αποτελεί μια πρώτη ουσιαστική-απτή καταδίκη από την ΕΕ και τα 27 κράτη-μέλη της, στέλνοντας μηνύματα τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τις εταιρείες που επιχειρούν να συνδράμουν τις έκνομες ενέργειές της, στις θαλάσσιες ζώνες κράτους-μέλους της Κοινότητας. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η λίστα αυτή είχε σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα και οδήγησε σε διαβήματα, προκειμένου να αποτραπεί η έκδοσή της. 

Την ίδια ώρα, η δρομολογούμενη έγκριση της πρώτης λίστας κυρώσεων, δημιουργεί προσδοκίες στη Λευκωσία για νέες διεκδικήσεις, εάν και εφόσον η Άγκυρα εμμείνει στην τακτική των έκνομων δραστηριοτήτων στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης συζητά με ομολόγους του ενδεχόμενη διεύρυνση της λίστας κυρώσεων, η οποία πάντως δεν θεωρείται αυτοσκοπός από τη Λευκωσία, αλλά ως ένα ουσιαστικό εργαλείο προκειμένου να πειθαναγκαστεί η Άγκυρα να τερματίσει τις παράνομές της ενέργειες. 
 
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων-απαγόρευση εισόδου 

Τα ονόματα των δύο Τούρκων πολιτών θα περιληφθούν στις νομικές πράξεις που ετοίμασαν η ΕΥΕΔ και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, καθώς και στον εφαρμοστικό Κανονισμό, τον οποίο έχει ετοιμάσει η Κομισιόν. Ειδικότερα, εναντίον των δύο Τούρκων πολιτών θα επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν στην ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερωθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Παράλληλα, θα ενημερωθούν οι τελωνειακές και αστυνομικές Αρχές των κρατών-μελών, καθώς οι δύο Τούρκοι πολίτες θα τοποθετηθούν στη λίστα απαγόρευσης εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια. 

ΣΤΗ ΓΟΥΕΝΤΙ ΜΟΡΤΟΝ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ 

Η βουλευτής των Συντηρητικών Γουέντι Μόρτον είναι η νέα υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στη δικαιοδοσία της οποίας θα υπάγεται το Κυπριακό, μετά από τον προ ημερών ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η 52χρονη πολιτικός φέρει πλέον τον τίτλο της «υφυπουργού για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά και την Αμερική», διαδεχόμενη τον Κρίστοφερ Πίντσερ. Η κα Μόρτον εκπροσωπεί από το 2015 ως βουλευτής την περιφέρεια Όλντριτζ-Μπράουνχιλς στην κεντροδυτική Αγγλία. Πριν από την τοποθέτησή της στο Foreign Office υπηρετούσε ως υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Η κα Μόρτον δεν έχει μέχρι στιγμής κάποια στενή σχέση με τα μέλη της κυπριακής παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και στο πλαίσιο της εκστρατείας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου «Hands Off Cyprus» πιστεύεται ότι είχε λάβει περί τις 15 ηλεκτρονικές επιστολές ψηφοφόρων της που εξέθεταν τα δίκαια της Κύπρου και ζητούσαν στήριξη κατά των τουρκικών προκλήσεων και της τουρκικής κατοχής.

Σύσφιγξη δεσμών με τα κατεχόμενα 

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ενδυναμώνει τους δεσμούς του με το κατοχικό καθεστώς. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ από τον τ/κ Τύπο, υπάρχει δέσμευση για την αύξηση του εμπορίου με τα κατεχόμενα όπως και για αύξηση της παραγωγής. Οι εξαγωγές των κατεχομένων προς την Τουρκία ανέρχονται σε 101 εκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αβταγκίτς χαρακτήρισε σημαντικό έργο τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, όπως και την ανώτερη εκπαίδευση με τους φοιτητές να ανέρχονται στις 100 χιλιάδες. 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
αύριο Τρι 31 Μαρ 20: Υπάτιος, Υπατος, Υπάτης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ