ΑΚΕΛ: Xρειάζεται να ανοίξουν

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειές της για επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων. «Τα οδοφράγματα χρειάζεται να ανοίξουν, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία, με στόχο να επαναρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα το οποίο θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε. 
Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι οποιαδήποτε βεβιασμένη απόφαση για επαναλειτουργία και επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. «Γι’ αυτό επιμένουμε πως χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτικός χειρισμός, προγραμματισμός και σωστός σχεδιασμός ώστε η όποια απόφαση της κυβέρνησης να μην συμβάλλει στην άμεση ή έμμεση αναβάθμιση του ψευδοκράτους».
Η Αλληλεγγύη σημειώνει ότι «γνωστού όντος ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε συγκοινωνούντα δοχεία, απαιτούμε το οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων για την προστασία του λαού μας και της οικονομίας της χώρας».  
Τέλος, το ΕΛΑΜ κατάθεσε σχέδιο ψηφίσματος στη Βουλή για οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων το οποίο καταψηφίστηκε. Υπέρ, ψήφισαν μόνο οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ. 

Εμείς είμαστε έτοιμοι δηλώνει ο Κούσιος

Είναι γνωστό σε όλους ότι είμαστε και ήμασταν έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, ήταν η απάντηση χθες του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα των οδοφραγμάτων. Όπως είπε, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύει εξού και ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθείται κατά τη διέλευση των προσώπων αυτών. Σχολιάζοντας τη θέση τη στάση της άλλης πλευράς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο να κάνει οτιδήποτε και δεν θέλει να παρέμβει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα. «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τα σημεία διέλευσης τη Δευτέρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος προβληματίζεται για το θέμα αυτό, αλλά «είναι προτιμότερο να κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ναι, θα αντιδράσει με κάποιους τρόπους. Να περιμένουμε ακόμα δύο μέρες να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και τότε θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη από τις 8 Ιουνίου  να επιτρέψει τη διακίνηση από και προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, νοουμένου ότι οι δικαιούχοι θα παρουσιάσουν, την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως.

Στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι κατηγορίες που δικαιούνται είναι:
> Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους. 
> Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και 
εργάζονται στη Λευκωσία προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους. 
> Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η μεταφορά τους θα γίνεται μόνο από μεταφορικά μέσα που θα διαθέσουν τα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν. Η διέλευση με ιδιωτικά οχήματα δεν θα επιτρέπεται. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προσκομίζεται Βεβαίωση Φοίτησης από το σχολείο ή το ακαδημαϊκό ίδρυμα. 
> Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές. 
> Για ιατρικούς λόγους
 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ