Οι χωριστές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, αργότερα αυτό τον μήνα στην Ιερουσαλήμ, βάζουν πίεση προς τους τρεις ηγέτες να αναζητήσουν και να βρουν το αντίδοτο στις τουρκικές κινήσεις στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Και οι κινήσεις, αναγκαστικά, θα πρέπει να είναι πέραν της πολιτικής καταδίκης αλλά να επιφέρουν κόστος. Σ’ αυτό το θέμα το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος, έχουν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. 
 
Από την άλλη πρέπει να δώσουν και μια πειστική απάντηση στο θέμα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου EastMed, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας ίσως τον καταστήσουν ως ένα έργο που θα παραμείνει μόνο στο σχεδιασμό και μη υλοποιήσιμο. Ήδη ακούγονται από διάφορες κατευθύνσεις φωνές που θέλουν τον αγωγό να μην προχωρά. 
 
Πάντως, οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου ,σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους, επέμειναν ότι το έργο είναι υλοποιήσιμο. 
Ο Ισραηλινός υπουργός Γιουβάλ Στάινιτζ  σημείωσε ότι ο αγωγός EastMed, αν και φαίνεται φιλόδοξο σχέδιο, συνεχίζει να είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παράλληλα, σχολιάζοντας τους ενδοιασμούς, που εκφράζονται από ορισμένους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου, σημείωσε είναι όντως μια δύσκολη περίοδος, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι όταν μιλάμε για τέτοιου μεγέθους έργα «δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την παρούσα κατάσταση αλλά πιο μακροπρόθεσμα, ακόμα και 20-30 χρόνια μπροστά», υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του έργου είναι απολύτως βιώσιμη. 
 
Ο Κύπριος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η συμφωνία για τον EastMed εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τόνισε ότι σύντομα αυτό θα γίνει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. 
Υπάρχει ωστόσο πίεση για να προχωρήσει το έργο και κυρίως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς ο αγωγός θα καταφέρει να περάσει από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ελλάδα και την Ιταλία, όταν η Τουρκία μέσω της συμφωνίας με τη Λιβύη επιχειρεί να δημιουργήσει ένα απροσπέλαστο εμπόδιο. 
 
Συνδετικός κρίκος μεταξύ Ιερουσαλήμ και Καϊρου
 
Η Λευκωσία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να συνομιλεί ταυτόχρονα με όλες τις περιοχές, ξεπερνώντας ιδεοληψίες και νοοτροπίες του παρελθόντος που λειτουργούσαν αποτρεπτικά ως προς την ανάπτυξη πολυμερών σχέσεων. Τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπουργών δεν υφίσταται πρόβλημα να υπάρχει επικοινωνία με την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, το Αμμάν και το Ριάντ. 
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι αποτελεί η Λευκωσία ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ «αντίπαλων πρωτευουσών» της περιοχής. Κι αυτή τη σχέση επικοινωνίας φαίνεται ότι θέλει να την εκμεταλλευθεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έδειξε ότι επιθυμεί ανοίγματα προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου. 
 
Αυτό το μήνυμα στέλνει κι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, το οποίου μια από τις πρώτες ενέργειες ήταν να προχωρήσει το θέμα του διορισμού πρέσβη στην Αίγυπτο. Γεγονός το οποίο αποκάλυψε και η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot, ότι το Ισραήλ προχωρά με τον διορισμό πρέσβη στην Αίγυπτο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «μετά από ενάμισι χρόνο, το Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει με τον διορισμό της Αμίρα Ορόν ως πρέσβειρας στην Αίγυπτο». Η Αμίρα Ορόν είχε διατελέσει πρέσβειρα του Ισραήλ στην Τουρκία τη διετία 2015-2016. Η κίνηση αυτή, με πρωτοβουλία του νέου υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, στέλνει και συγκεκριμένο μήνυμα που δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις στην περιοχή. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Ισραήλ έστειλε ήδη μήνυμα προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας για το ότι αναμένει βοήθεια σε διπλωματικό επίπεδο σε σχέση με την ανάπτυξη των σχέσεων και τη συνεργασία με την Αίγυπτο. Γι’ αυτό και το επικείμενο ταξίδι (συνοδεία του Πρόεδρου Αναστασιάδη) Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ και η συνάντηση με τον Γκάμπι Ασκενάζι έχει βαρύνουσα σημασία. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλείεται μετά το Ισραήλ ο Νίκος Χριστοδουλίδης να ταξιδέψει προς την Αίγυπτο. 
 
Ενέργεια και άμυνα μπορεί να συγκεραστούν
 
Η Κύπρος για χρόνια τώρα έτρεχε στην Ελλάδα ως τη βασική της πηγή εξασφάλισης στρατιωτικού εξοπλισμού (οι αγορές από Ρωσία, Γαλλία και άλλες χώρες ήταν επιπρόσθετες). Είναι πλέον να ρίξει μεγαλύτερη προσοχή και να εκμεταλλευθεί τις άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με πολύ σύγχρονο στρατιωτικό οπλισμό. 
 
Ήδη έγινε ένα μικρό πρώτο βήμα, το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί ιδιαίτερα σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Το κόστος για την αγορά οπλικών συστημάτων είναι πολλές φορές αποτρεπτικό, στην προκειμένη όμως περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο  τομέας της ενέργειας και το φυσικό αέριο ώστε να αποκτηθούν τα σύγχρονα και απαραίτητα οπλικά συστήματα, που η Κύπρος χρειάζεται για την προστασία της. 
 
Μια ματιά στις εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα τα πολεμικά θέατρα της Συρίας και της Λιβύης είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ότι ο βασικός πολεμικός αντίπαλος της Κύπρου, που είναι η Τουρκία, έχει κάνει τεράστια άλματα. Γεγονός που καθιστά αμφίβολη την ικανότητα της ΚΔ να προστατευθεί επαρκώς από την όποια νέα επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. 
?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ