- Μέχρι που θεωρείτε μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα ο Ερντογάν δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει;

- Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις «αποφάσεις» του Ερντογάν είναι:

Η αρνητική πορεία της οικονομίας της χώρας και η συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης. Οι έξωθεν ενέσεις στήριξης της τουρκικής λίρας, η εκεχειρία συμπάθειας του Προέδρου των ΗΠΑ, η ανοχή λόγω Μεσανατολικού, της Ευρώπης κ.λπ. δεν θα κρατήσουν πολύ.

-Το μέτωπο στη Συρία αιμορραγεί. Ο Άσαντ ανασυντάσσεται και θέλει να ανακτήσει την ενότητα και τη σταθερότητα στη χώρα του και φιλοδοξεί να απεξαρτηθεί από την κηδεμονία της Ρωσίας και την πολύ επισφαλή παράνοια του Ιράν. Συνεπώς, δικαιολογημένα καραδοκεί για την ευκαιρία αντεπίθεσης του όταν η Τουρκία θα έχει μεταθέσει τις κύριες δυνάμεις της σε ένα άλλο ενεργό μέτωπο. 

- Τα ίδια ισχύουν και για το έθνος των Κούρδων, εντός και εκτός της Τουρκίας. Το μεγάλο αυτό εσωτερικό και όχι μόνο πρόβλημα της που διαιωνίζεται άλυτο.

-Το τεραστίων διαστάσεων εγχείρημά της να εισβάλει στη Λιβύη στηριζόμενη μόνο σε ένα, εξόφθαλμα, παράνομο «Μνημόνιο με την Κυβέρνηση της Τρίπολης». 

Προκειμένου, ο Ερντογάν, να ματαιώσει την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου East Med και να διασφαλίσει επαρκή ή και προνομιούχα συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μεσογείου, προχώρησε στο πρωτοφανές εγχείρημα, εμπλοκής και στον εμφύλιο της Λιβύης.

Εάν το εγχείρημα αυτό, καταλάβει την πρώτη θέση στις προτεραιότητες της Τουρκίας, τότε, η σύγκρουση με την Ελλάδα, καθίσταται πολύ πιθανή.

Στα εσωτερικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν πρέπει να προστεθούν πρώτον, οι φυλακές της Τουρκίας είναι γεμάτες με εκατό και πλέον χιλιάδες πολιτικούς καταδίκους, που είχαν εμπλακεί το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν ή ήσαν, απλά, πολιτικοί αντιφρονούντες. Αντικειμενικά, στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των «επίλεκτων» της τουρκικής κοινωνίας.

Δεύτερο, τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται πρόσωπα της οικογένειας του Ερντογάν.

Τρίτο, ο θρησκευτικός φανατισμός, που εκδηλώνεται στην πράξη με κάθε τρόπο και προσελκύει ένα συγκεκριμένο επίπεδο του εκλογικού σώματος, που σίγουρα δεν αποτελεί τις τάξεις των εν δυνάμει Ευρωπαίων πολιτών.

Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τέμενος, είναι πράξη που απευθύνεται σε αυτό ακριβώς το τμήμα της τουρκικής κοινωνίας και είναι αυτοί οι Τούρκοι πολίτες που θα υποδεχτούν με τιμές ηρώων τα φέρετρα από τη Λιβύη και αλλού.

- Μπορεί να διαχειριστεί η Τουρκία όλα αυτά τα μέτωπα που έχει ανοίξει;

- Πολύ δύσκολα, αφού ο Ερντογάν έχει απομακρύνει όλους τους ικανούς συνεργάτες του, Αμπτουλάχ Γκιουλ, Αχμέτ Νταβούτογλου, Αλή Μπαμπατζάν και άλλους. 

Περιβάλλεται πλέον, από άτομα με κριτήριο μόνο την αφοσίωση τους και όχι τις ικανότητες τους. Δεν τολμά κανείς να διαφωνήσει. Συνεπώς είναι βέβαιο ότι θα διαπράξει σφάλματα ο Ερντογάν κατά τη διαχείριση των πολύπλοκων και ταχέως εξελισσόμενων προβλημάτων.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση Ελλάδας και Κύπρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη και τους σύγχρονους συνεργάτες τους.

Ας ελπίσουμε πως η Ειρήνη, η Ασφάλεια, η Σταθερότητα και η Ευημερία των Λαών όλης της πολυτάραχης Ανατολικής Μεσογείου θα πρυτανεύσουν στις αποφάσεις των ηγετών τους.

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ