3658537657728000 ΠΙΝΑΚΑΣ

Τουρκία και Ην. Βασίλειο: Οι καινούριοι καλύτεροι φίλοι;

Ακόμη και για τομείς που προμηθεύονται μεγάλο μέρος των εισροών τους τοπικά, οι κανόνες καταγωγής μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολίες. Για παράδειγμα, οι συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών της ΕΕ περιλαμβάνουν συχνά αυστηρούς κανόνες καταγωγής όσον αφορά τα εξαγόμενα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Για παράδειγμα, για να απαλλαγεί από δασμούς ένα τυπωμένο μπλουζάκι που  έχει κατασκευαστεί από εισαγόμενο βαμβάκι, ενδέχεται να χρειάζεται να υποβάλλεται σε δύο περαιτέρω στάδια παραγωγής στην Τουρκία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιβάλλεται δασμός όταν το μπλουζάκι θα εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ το βάρος της συμμόρφωσης με τους πρόσθετους κανόνες καταγωγής δεν μπορούν να εξαλειφθεί πλήρως, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία θα μπορούσαν θεωρητικά να λάβουν μέτρα για να διευκολύνουν τις εξαγωγές να πληρούν τις προϋποθέσεις για μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να απλοποιήσουν τα κριτήρια των κανόνων καταγωγής και/ή να συμφωνήσουν να επιτρέψουν στις εισροές που προέρχονται από την ΕΕ των 27 να προσμετρώνται στα τοπικά όρια προστιθέμενης αξίας - η λεγόμενη "σώρευση". Ωστόσο, η Τουρκία δεσμεύεται από τους όρους της τελωνειακής της ένωσης με την ΕΕ να αναπαράγει τους κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-ΗΒ στη δική της εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι η ευελιξία που προτείνεται παραπάνω μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εάν η ΕΕ συμφωνήσει πρώτα για αυτή στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζητήσει ευέλικτους κανόνες καταγωγής, και ειδικότερα φιλόδοξες προβλέψεις σώρευσης, στις εμπορικές της συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν ήταν δεκτική. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το καλοκαίρι, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να προωθεί το αίτημά του. Θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην πανευρωμεσογειακή σύμβαση για τους κανόνες καταγωγής - αυτή η συμφωνία επιτρέπει τη σώρευση και τον συνυπολογισμό των εισροών που προέρχονται από τους 20 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και της Τουρκίας, να υπολογίζονται στα όρια τοπικού περιεχομένου στις αντίστοιχες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ τους.

Ωστόσο, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να παραιτηθεί από την αμοιβαία μεταχείριση για τις δικές του εξαγωγές προς την Τουρκία, υπάρχει μια άλλη επιλογή. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία περιορίζεται από την τελωνιακή ένωση που έχει συνάψει με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ενεργήσει μονομερώς για να μετριάσει τα εμπόδια προς τους Τούρκους εξαγωγείς. Για παράδειγμα, εάν υποθέσουμε ότι ΗΒ και Τουρκία καταλήγουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε μονομερώς να αποφασίσει ότι θα υιοθετήσει μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τους κανόνες καταγωγής και εισαγωγής από την Τουρκία. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιτρέψει οι εισαγωγές από την Τουρκία να εισέλθουν στη χώρα χωρίς δασμούς, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους παρέχοντας μια προσωρινή περίοδο χάριτος. Αυτό θα εξασφάλιζε περισσότερο χρόνο στις τουρκικές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να διασφαλίσουν ότι οι εξαγωγές τους συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής που προβλέπει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Στην τελική, όμως, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη σύναψη εμπορικής συμφωνία με την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους, είναι για να αποφύγει τυχόν αναταραχές στις εμπορικές ροές με την Τουρκία. Ακόμη, όμως, και αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία καταφέρουν να συνάψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η μελλοντική τους σχέση θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, ιδίως από τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, εάν η ΕΕ επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να τις εφαρμόσει, λόγω των όρων που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης της χώρας από το μπλοκ.

Παράλληλα, όσο περισσότερο η Τουρκία συγκρούεται με την ΕΕ, μεμονωμένα κράτη μέλη της Ένωσης ή τις ΗΠΑ για θέματα όπως η Λιβύη και η ανατολική Μεσόγειο, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται για το Ηνωμένο Βασίλειο να μην εμπλακεί στις εν λόγω διαμάχες. Παρότι είναι ένας από τους στενότερους εταίρους της Τουρκίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Τουρκία πριν συνάψει συμφωνία με την ΕΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε για το ΗΒ περιορισμένα οφέλη, αλλά θα δηλητηρίαζε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο θα πρέπει να προειδοποιήσει την Άγκυρα για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην περίπτωση που ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική εξωτερική πολιτική, να την ενθαρρύνει να ξεκινήσει διάλογο με τους γείτονές της προκειμένου να επιλυθούν οι μεταξύ τους διαφορές και να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Των Sam Lowe, Luigi Scazzieri

Πηγή: Capital.gr

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ