Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στα καθυστερημένα έσοδα και να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την είσπραξή τους. Υποδεικνύει επίσης, να είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις των δήμων για τα έσοδα, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές και την οικονομία και την εισπρακτική δυνατότητα των δήμων.

Λεπτομέρειες για όλα 

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, το Υπουργείο Οικονομικών, ζητά από τους δήμους να παραχωρούν λεπτομέρειες σχετικά με τους υπολογισμούς των εσόδων. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επεξηγούν τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν αυξομειώσεις των εσόδων.  

Μόνο ώριμα έργα

Στο μεταξύ, οι δαπάνες των δήμων θα πρέπει να υπολογιστούν με συνέπεια και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τις Τοπικές Αρχές του χρόνου να περιλάβουν στους προϋπολογισμούς τους μόνο ώριμα αναπτυξιακά για τα οποία υπάρχουν τα ρευστά διαθέσιμα για να υλοποιηθούν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιολογούν τα έργα  για να διαφαίνεται πως είναι οικονομικά προσιτά και βιώσιμα και να έχουν ψηλή προστιθέμενη αξία. Αναφορικά με τους μακροχρόνιους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, οι δήμοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει ενημερώσουν την κυβέρνηση για τα έργα που θα υλοποιήσει στο μέλλον.  

Όσο λιγότερες υπερωρίες 

Στο μεταξύ, στο ελάχιστο δυνατό θα πρέπει να περιοριστεί ή ακόμη να εξαλειφθεί η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων στους δήμους. Για τον σκοπό αυτό οι δημοτικοί γραμματείς θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακατανομή του προσωπικού ή να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές. Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών, υποδεικνύει στους δήμους, όπως οι πιστώσεις για τις υπερωρίες για το 2021 κινηθούν στα ίδια επίπεδα με φέτος. Ταυτόχρονα, καλούνται οι δήμοι να είναι προσεκτικοί με την αγορά υπηρεσιών και να τηρούν τις ορθές διαδικασίες για να αποφευχθεί η δημιουργία υπαλληλικής σχέσης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών (δήμοι-ιδιώτες). 

Σε σχέση με την απασχόληση, το υπουργείο σημειώνει πως η πολιτική απασχόλησης αποσκοπεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στην επίτευξη ενός αποδοτικού και αποτελεσματικού ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσω της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με το υπουργείο το ύψος των απολαβών τού προσωπικού των δήμων για το 2021 θα λογίζονται τόσο οι ετήσιες προσαυξήσεις όσο και η αναπροσαρμογή του δείκτη της ΑΤΑ.

Με φειδώ τα έξοδα φιλοξενίας 

Εξάλλου σε αυστηρές υποδείξεις προχωρεί το υπουργείο σε σχέση με τα έξοδα φιλοξενίας. Όπως υποδεικνύει τα συγκεκριμένα έξοδα θα πρέπει να χορηγούνται με φειδώ και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων. Επιπρόσθετα, το αρμόδιο υπουργείο καλεί τους δήμους να προχωρούν σε επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών των συνταξιοδοτικών σχεδίων, καθώς και σε εισηγήσεις οι οποίες θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συσσωρεύονται αναλογιστικά ελλείμματα και όπου υπάρχουν επιβάλλεται η λήψη μέτρων για μείωσή τους» συμπληρώνει.

 Την ίδια ώρα από κόσκινο θα περάσουν οι Τοπικές Αρχές τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουν για το 2021. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, όλες οι εκδηλώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται και να υλοποιούνται μόνο όσες συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του δήμου και στην παράδοση του τόπου.

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι 

Οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται αντιμέτωπες με δημοσιονομικούς κινδύνους, οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα θα προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις στους δήμους και στα δημόσια οικονομικά. Υψηλό δημοσιονομικό κίνδυνο προκαλούν οι οφειλές των προηγούμενων ετών. Οι δήμοι θα πρέπει να παραθέσουν στο υπουργείο τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα σταδιακής εξόφλησης.

Μεγάλος είναι και δημοσιονομικός κίνδυνος από τα παρατραβήγματα από τις τράπεζες. Με τα παρατραβήγματα οι δήμοι καλύπτουν την έλλειψη ρευστότητας. Πάντως το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να παραχωρεί εγκρίσεις για μετατροπή των παρατραβηγμάτων σε δάνεια για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. 

Εξάλλου, πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι για διαγραφές χρεωστών. Στο επεξηγηματικό σημείωμα του προϋπολογισμού, οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να παραθέσουν στοιχεία σε σχέση με τις εκπτώσεις, μειώσεις και διαγραφές οφειλών αλλά και τα κριτήρια με βάση τα οποία παραχωρούνται για σκοπούς διαφάνειας.

Στο μεταξύ, οι δήμοι θα πρέπει να καταγράψουν όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν για τα επόμενα χρόνια.

Συμβούλια Αποχετεύσεως 

Σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των Αστικών Συμβουλίων, για πρώτη φορά θα υποβληθούν με τριετή ορίζοντα (προϋπολογισμός 2021 και Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2023). Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί. Επίσης, η ταμειακή ροή θα πρέπει να παρουσιάζει θετικό η μηδενικό υπόλοιπο για την εξασφάλιση της βραχυχρόνιας ρευστότητας με την αποπληρωμή δανείων, ενώ τυχόν πλεονάσματα να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.

Καταλήγοντας το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τόσο τους δήμους όσο και τα Αστικά Συμβούλια Αποχετεύσεως να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους στα αρμόδια υπουργεία μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να εγκριθούν πριν από το τέλος του έτους,  για να αποφευχθεί η χρήση των δωδεκατημορίων.

Οι δήμοι θα λάβουν κρατικές χορηγίες ύψους  €70,7 εκατ. 

Παρά τον κορωνοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί το ύψος της κρατικής χορηγίας που θα παραχωρηθεί του χρόνου στους δήμους θα είναι στα ίδια επίπεδα με φέτος. Συνολικά 30 δήμοι θα λάβουν χορηγία και διαπύλια ύψους €51,1 εκατ. καθώς και €17,5 εκατ. επιπρόσθετα έναντι της κατάργησης του επαγγελματικού φόρου. Σημειώνεται ότι αυτή η φορολογία έχει καταργηθεί εδώ και περίπου 15 χρόνια. Επίσης, στα €2,1 εκατ. ανέρχονται τα Διαπύλια τα οποία καταργήθηκαν πριν 50 και πλέον χρόνια. Τα Διαπύλια ήταν μια μορφή έμμεσης φορολογίας που επιβαλλόταν από τις Δημοτικές Αρχές στα προϊόντα που εισάγονταν στην περιοχή τους από άλλες περιοχές. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, οκτώ από τους τριάντα δήμους θα λάβουν χορηγίες πέραν των €2 εκατ., ενώ σε άλλους 14 θα παραχωρηθούν χορηγίες μεταξύ €1 εκατ. με €2 εκατ. Οι υπόλοιποι οκτώ δήμοι θα λάβουν χορηγίες κάτω του €1 εκατ. Τη μεγαλύτερη χορηγία αναμένεται να λάβουν οι Δήμοι Λεμεσού, Στροβόλου, Λευκωσίας, Λάρνακας και Λακατάμιας. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λεμεσού θα λάβει κρατική χορηγία ύψους €6,1 εκατ. καθώς και άλλα €3,5 εκατ. χορηγία έναντι της κατάργησης του επαγγελματικού φόρου.  Ο Δήμος Στροβόλου  θα έχει κρατικά έσοδα πέραν των €6,4 εκατ. Ο Δήμος Λευκωσίας θα βάλει στα ταμεία χορηγία €8,1 εκατ. , από την οποία τα €3,8 εκατ. προέρχονται από την κρατική χορηγία και τα υπόλοιπα €4,3 εκατ. δίνεται  ως αντιστάθμισμα κλαγγή της κατάργησης του επαγγελματικού φόρου. Εξάλλου ο Δήμος Λάρνακας θα λάβει χορηγία πέραν των €5,4 εκατ., ο Δήμος Πάφου ποσό €2,7 εκατ. ενώ στον Δήμο Λακατάμιας θα δοθεί ποσό €2,6 εκατ., στο μεταξύ τα λιγότερα χρήματα θα λάβει ο Δήμος Πάνω Λευκάρων, στον οποίο θα παραχωρηθούν €690 χιλ.

 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ