Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια θα κλείνουν από τα μεσάνυκτα ως τις 05:00 από σήμερα και για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19.

Μέχρι πρότινος το μέτρο αφορούσε μόνο τα καφέ των Βρυξελλών και θα διαρκούσε ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε σχεδόν 192.000 κρούσματα covid-19 και 10.327 θανάτους, καθιστώντας τη την ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από σήμερα για μπαρ και εστιατόρια, ενώ πλέον απαγορεύονται οι γιορτές και τα τοπικά πανηγύρια, όπως και τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα, ενώ επεκτείνεται η τηλεργασία.

Τα εστιατόρια στην Ιταλία θα πρέπει να αναφέρουν την χωρητικότητά τους, να κλείνουν το αργότερο να μεσάνυκτα και να επιτρέπουν έως έξι άτομα ανά τραπέζι. Τα μπαρ θα κλείνουν στις 18:00, αν δεν έχουν θέσεις καθήμενων.

Το 75% των δημοσίων υπαλλήλων θα εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση συστήνει έντονα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα για να αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown το οποίο θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία», τόνισε ο Κόντε.

Η Ιταλία είναι πλέον αντιμέτωπη με ανησυχητική άνοδο των μολύνσεων του κορονοϊού: για πρώτη φορά την Παρασκευή ξεπέρασε τα 10.000 νέα ημερήσια κρούσματα.

Στην Ελβετία, η οποία είχε γλιτώσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19 και πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ και τους σταθμούς των τραίνων. Παράλληλα έχουν περιοριστεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συστήνεται η τηλεργασία.

Με 1.822 νεκρούς για 8,6 εκατομμύρια κατοίκους η Ελβετία είναι η χώρα της Ευρώπης όπου η ασθένεια εξελίχθηκε πιο γρήγορα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Τσεχία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 500 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό έξω από την Πράγα.

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, το μεγάλο εθνικό στάδιο θα μετατραπεί εν μέρει σε νοσοκομείο για ασθενείς με covid-19.

Άνοιξε το Μεγάλο Τέμενος

Αλλού στον κόσμο, οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε χθες Κυριακή για τους πιστούς τον ιερότερο χώρο του ισλάμ, έπειτα από επτά μήνες, και αύξησε σε 15.000 ημερησίως τον αριθμό των προσκυνητών που μπορούν να επισκεφθούν τη Μέκκα.

Στο Ισραήλ βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, εθνικά πάρκα, παραλίες και επιχειρήσεις που δεν δέχονται κοινό άνοιξαν και πάλι. Οι 9 εκατομμύρια Ισραηλινοί θα μπορούν πλέον να μετακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.

Την άνοιξη το Ισραήλ είχε άρει γρήγορα το πρώτο lockdown, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Όμως τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως. Συνολικά οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 302.800 μολύνσεις covid-19 και σχεδόν 2.200 θανάτους.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (219.674). Ακολουθούν η Ινδία και η Βραζιλία με 114.610 νεκρούς και 153.905 νεκρούς αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ