Πολιτική

ΠτΔ: Η Άγκυρα παραμένει το χαϊδεμένο παιδί κάποιων παρά τις προκλήσεις

Νίκος Αναστασιάδης Αμμόχωστος

Είναι θλιβερό κάποιοι να παρακολουθούν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και παρά ταύτα να συνεχίζει να είναι το χαϊδεμένο παιδί χάρη των δικών τους συμφερόντων, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ευχόμενος η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία «να ξυπνήσει το δίκαιο» και να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε το πρωί τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, που δημιουργήθηκε στο πάρκο Αγνοουμένων του Δήμου Λεμεσού, σε συνεργασία με το  Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Λέγοντας πως το μνημείο συνιστά συνεχή υπόμνηση της ευθύνης και της οφειλής που έχουμε ως κράτος, ως λαός, ως έθνος για τη διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, «δυστυχώς, παρά τη διερεύνηση ενός μεγάλου αριθμού περιπτώσεων και παρά τα όσα η δική μας πλευρά πράττει, η τύχη ακόμη 775 Eλληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστη». 

«Και τούτο, ως αποτέλεσμα της συνήθους και απάνθρωπης τακτικής της κατοχικής δύναμης να εμμένει στην άρνηση της να παρέχει τις πληροφορίες που κατέχει στα αρχεία της και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη πως 30 σημεία θα υποδεικνύονταν προκειμένου να γίνει διερεύνηση και ενδεχόμενα ανεύρεση αγνοουμένων», συμπλήρωσε.

ε

Επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη του κράτους στις προσπάθειες για προώθηση του ζητήματος και του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, ο ΠτΔ απηύθυνε έκκληση «σε οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου, να μην διστάσει να τη δώσει, ακόμη και με πλήρη ανωνυμία». 

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «εκείνο που πρωτίστως διεκδικούμε και απαιτούμε είναι, τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η διεθνής κοινότητα ευρύτερα να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της». 

«Κάτι ανάλογο πράττουν σήμερα και το επιδοκιμάζουμε, να καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί και να σταματήσει τις εμπόλεμες πράξεις, την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα την εγκαλούν για εγκλήματα πολέμου, ανάλογα που διέπραξε και η Τουρκία στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας τη συμπάθεια όλων προς το λαό της Ουκρανίας και σε όσους υποφέρουν, ο Πρόεδρος είπε πως θέλει να πιστεύει ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, όσο δυσάρεστη κι αν είναι και όσο αρνητικές συνέπειες κι αν έχει, «θα ξυπνήσει το δίκαιο που δεν διακρίνει κυρίαρχα και μη κυρίαρχα έθνη».

Διαμηνύοντας ότι κυρίαρχα είναι όσα κράτη αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ και πως η Κύπρος είναι εξίσου κυρίαρχο κράτος όπως και η Ουκρανία, υπέδειξε πως κι εμείς δεχθήκαμε εξίσου την ίδια βάρβαρη, απαράδεκτη εισβολή από έναν ισχυρότερο, με τα ίδια ακριβώς προσχήματα.

«Γι' αυτό και δεν παύουμε και επιμένουμε και προβάλλουμε προς την ΕΕ, προς τον ΓΓ των ΗΕ, από κάθε διεθνές βήμα πως έφτασε επιτέλους η ώρα να γίνει συνείδηση πως, το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει όταν όλοι το σεβόμαστε αδιακρίτως, όταν όλα τα κράτη δεν διακρίνουν μεταξύ παραβίασης και ευνοούμενων και παραβίασης και αγνοουμένων», συμπλήρωσε.

Η πλευρά μας, συνέχισε, καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων της προκειμένου να πετύχει «μια έντιμη λύση, μια δίκαιη λύση, μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα δίνει το δικαίωμα στους συγγενείς των αγνοουμένων να μάθουν την τύχη των παιδιών τους, των πατεράδων τους, των αδελφών τους».

Παρά τις προσπάθειες « με πολλές θυσίες, με πολλές υποχωρήσεις να πετύχουμε την ειρήνη», είπε, «δυστυχώς, η νέα αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας οδηγεί σε μια στασιμότητα, ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Ανέφερε δε ότι είμαστε όλοι μάρτυρες, « ιδιαίτερα τα ΗΕ και η ΕΕ και όχι μόνο, της επιτήδειας ουδετερότητας που τηρεί τούτες τις ώρες (η Τουρκία), που όλοι ενωμένοι στην Ευρώπη παίρνουμε μέτρα έστω και δυσάρεστα, έστω και εις βάρος των συμφερόντων των χωρών μας».

Ο ΠτΔ τόνισε ότι «είναι θλιβερό να παρακολουθούν τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, την άρνηση να εφαρμόσουν κυρώσεις, τον εκβιασμό να αποδεχτούν τη Φινλανδία ή τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ και παρά ταύτα, να συνεχίζει να είναι το χαϊδεμένο παιδί κάποιων χάρη των δικών τους συμφερόντων». «Αυτές είναι οι πραγματικότητες», πρόσθεσε και σημείωσε πως «γι' αυτές τις πραγματικότητες καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Διαβεβαίωσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, «διότι μόνο αγωνιζόμενοι μπορεί να κερδίσουμε, διότι μόνο σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο μπορεί να κερδίσουμε, διότι μόνο αξιοποιώντας την πολυεπίπεδη σχέση που έχουμε αναπτύξει με κράτη της περιοχής και όχι μόνο»

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης συνεχάρη το Δήμαρχο Λεμεσού, τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, τον καλλιτέχνη και τους αρχιτέκτονες του έργου που συνέβαλαν στο μνημειώδες αυτό σύμβολο και επανέλαβε πως το κράτος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ενημερώνει τις Βρυξέλλες για ΜΟΕ και τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα, αναμένεται να ενημερώσει τους Αρχηγούς κρατών – μελών της Ε.Ε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου και να ζητήσει από τους ομολόγους του να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Ιωσήφ, αναφέρει ότι η  Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής βρίσκονται το Ουκρανικό, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση στη βάση και του πρόσφατου πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής RePowerEU, η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και η επισιτιστική ασφάλεια στην Ε.Ε υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους Αρχηγούς κρατών – μελών της Ε.Ε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου. Θα ζητήσει από τους ομολόγους του να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εγκαταλείποντας την επεκτατική της πολιτική, αναφέρει η δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει ότι η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση του για εφαρμογή Μέτρων Οικ

Πηγή
ΚΥΠΕ
Επόμενο άρθρο

Ενημερώνει τις Βρυξέλλες για ΜΟΕ και τουρκικές προκλήσεις ο ΠτΔ

Τι θα ζητήσει από τους ομολόγους του και ποια η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
28/05/2022 - 12:05

ΣχετικέςΕιδήσεις

Στην Πόλη με τη ψυχολογία στα ύψη η ΑΕΚ

Η ομάδα της Λάρνακας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και πάει με... φόρα στην Τουρκία
04/10/2022 - 09:09

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε υποβρύχια και τρένα τα μεταπυρηνικά όπλα του Πούτιν;

Ο Πούτιν έχει από το 2018 στη διάθεσή του έξι τύπους μεταπυρηνικών όπλων
04/10/2022 - 08:58

ΕΕ: Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα

"Δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες"
03/10/2022 - 22:44

ΥΠΕΞ Ελλάδας:Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα

"Έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις"
03/10/2022 - 19:04

Ακίλα Σαλέχ: Παράνομο το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης-Τουρκίας

Yπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση
03/10/2022 - 18:48

Ρωσία: Η Δούμα ενέκρινε την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

Η Ουκρανία και η Δύση κατήγγειλαν τα δημοψηφίσματα ως καταναγκαστικά και παράνομα
03/10/2022 - 15:46

περισσότερες ειδήσεις

Κύπρος

Έπιασαν 41χρονο για κλοπή ενώ προσπαθούσε να παραβιάσει αυτοκίνητο

Η κλοπή διαπράχθηκε τον περασμένο Μάιο στη Λευκωσία

Μέλη της ΥΚΑΝ ξήλωσαν κοντραμπάντο ναρκωτικών, πέρασαν χειροπέδες σε τρία άτομα

Κατασχέθηκαν περίπου δύο κιλά κάνναβης και μικρέ ποσότητες άλλων ναρκωτικών

Λαμβάνουν το εφάπαξ τιμητικό επίδομα του 1974 και όσοι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό

Υποβλήθηκαν άλλες 300 αιτήσεις από τον Ιούλιο, σήμερα η πρόταση στο Υπουργικό
Ελλάδα

ΥΠΕΞ Ελλάδας:Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα

"Έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις"

Μητσοτάκης: Κοντά στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα η Βρετανία

Τι ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη Sunday Times ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Φρίκη στα Χανιά: Γυναίκα κατήγγειλε τον βιασμό της από τέσσερα άτομα

Το ένα άτομο έχει ομολογήσει ότι βρισκόταν στο σημείο
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, πέρασε από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος

Ετοιμάζουν «σθεναρή αντίδραση» ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε υποβρύχια και τρένα τα μεταπυρηνικά όπλα του Πούτιν;

Ο Πούτιν έχει από το 2018 στη διάθεσή του έξι τύπους μεταπυρηνικών όπλων

Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν «εφαρμόσιμες λύσεις»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου

tv news

«Η Γη Της Ελιάς» Β’ κύκλος

«Η Γη Της Ελιάς» Δείτε εδώ τις περιλήψεις των τελευταίων ανατρεπτικών επεισοδίων
Alpha TV Κύπρου

δείτε σήμερα

Τρί, 04/10/2022 - 11:00ALPHA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τρί, 04/10/2022 - 14:15ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ
Τρί, 04/10/2022 - 15:15ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
Τρί, 04/10/2022 - 17:00DEAL
Τρί, 04/10/2022 - 17:50ALPHA NEWS
Τρί, 04/10/2022 - 19:00THE CHASE
Τρί, 04/10/2022 - 20:00ALPHA NEWS
Τρί, 04/10/2022 - 21:00ΣΑΣΜΟΣ
Τρί, 04/10/2022 - 22:15Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Τετ, 05/10/2022 - 00:45THE CHASE
Τετ, 05/10/2022 - 01:45LINE OF DUTY (TV SERIES)
Τετ, 05/10/2022 - 02:30ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΜΟΥ
Τετ, 05/10/2022 - 03:15ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑ
Τετ, 05/10/2022 - 04:45ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ