Δηλώσεις στο δελτίο ειδήσεων του OMEGA παρείχε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Παρούτης αναφορικά με την επικείμενη άτυπη τριμερή απόψε στην Νέα Υόρκη.
Αρχικά είπε ότι «από την απόλυτη στασιμότητα των τελευταίων χρόνων, ακόμη και ένα άτυπο δείπνο στη μακρινή Νέα Υόρκη, είναι κάτι. Και αυτό το «κάτι» δεν αφορά εκείνους τους λίγους που επιθυμούν διακαώς μία διευθέτηση σε ένα πολυχρονισμένο πρόβλημα, αλλά και εκείνους που εξυπηρετούνται με το να «κινείται» κάτι στο Κυπριακό. Συνεπώς δημιουργεί αυτό το γεγονός μία κάποια προοπτική. Όχι για λύση, αλλά για επανέναρξη… για επανεκκίνηση, μίας διαδικασίας που τερματίστηκε άδοξα το καλοκαίρι του 2017. Για την ιστορία από τότε πέρασαν ήδη 7 χρόνια!».
Ερωτηθείς για το κατά πόσον ο ΓΓ μπορεί να κρίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων που προβάλλονται ο κύριος Παρούτης είπε τα εξείς:
«Όλα είναι πιθανά. Ωστόσο, έχοντας ως δεδομένο το τι ευχήθηκε -αν θυμάστε ευχήθηκε καλή τύχη στις δύο πλευρές τη νύκτα του ναυαγίου στο Κρανς Μοντανά – το να επιχειρεί εκ νέου μετά από τόσα χρόνια σε μία τριμερή συνάντηση και να προσκαλεί στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού τους δύο ηγέτες, το πλέον απίθανο, είναι το να τους κάλεσε για να σηκώσει ο ίδιος τα χέρια πάνω. Εν ολίγοις είναι μάλλον απίθανο να τους κάλεσε για να ευχηθεί εκ νέου good luck.»
Στη συνέχεια σχολίασε τα πιθανότερα σενάρια με το πέρας της συνάντησης:
«Είτε θα αναγγείλει άλλη μία προσπάθεια, μεσολαβούσης της κυρίας Ολγκίν. Δηλαδή να επανέλθει η προσωπική του απεσταλμένη με ένα νέο πήγαινε έλα, είτε θα υποδείξει τους κινδύνους της παρατεταμένης στασιμότητας και θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις, επί τη βάσει πάντα και των διαπιστώσεων που περιέλαβε στην έκθεση της η κυριά Ολγκίν. Και από τα λίγα που γνωρίζουμε, η Κολομβιανή διπλωμάτης, μίλησε και για το ενδεχόμενο εξέτασης εναλλακτικών λύσεων, από αυτές που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν».
Τέλος κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η επαναλαμβανόμενη θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, ο κύριος Παρούτης είπε τα εξείς:
«O Γενικός Γραμματέας, όπως υποδεικνύει δικαίως και η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ενεργεί ως εντολοδόχος των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο στη διπλωματία -και δη στη διπλωματία των δύσκολων προβλημάτων, όπως το Κυπριακό- δεν υπάρχουν στεγανά. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ευθύς μόλις ανέλαβε -στην πρώτη του θητεία- κλήθηκε να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Ήταν στη Γενεύη Ιανουάριος 2017! Συνεπώς μετά από κοντά 8 χρόνια ενασχόλησης, έχει γνώση για το τι πρέπει να γίνει για «να ξεκολλήσει» από το τέλμα η διαδικασία. Επειδή το δείπνο σε πραγματικό χρόνο θα γίνει σε έξι ώρες από τώρα, περασμένα μεσάνυκτα δηλαδή ώρα Κύπρου, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αποψινή νύκτα είναι γκαστρωμένη, και το πρωί θα γεννηθεί μία κάποια ελπίδα».