Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού νοσηλευτήριού νοσηλεύεται κάτοικος της περιοχής Μάμμαρι, με τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σε επικοινωνία του OMEGAlive με τον κ. Ηρόδοτο Ηροδότου, προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ενημερωθήκαμε πως με την ενημέρωση για κρούσμα, το άτομο που νοσεί μεταφέρεται σε ειδική μονάδα για νοσηλεία, ενώ η υπηρεσία λαμβάνει μέτρα άμεσα.
Τα μέτρα
Η Υγειονομική υπηρεσία επισκέπτεται όπου υπάρχει το κρούσμα, γίνεται έλεγχος περιμετρικά σε σπίτια για εστίες εκκόλαψης (500μ) και με τον εντοπισμό τους καταστρέφονται, ενώ προχωρούν και σε προληπτικούς ψεκασμούς. Ενημερώνουν επίσης τον κόσμο για τους σωστούς τρόπους καθαρισμού και πρόληψης, ενώ ελέγχουν και άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με το κρούσμα για πιθανά συμπτώματα.
Ο ίδιος τονίζει πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τη μετάδοση του συγκεκριμένου ιού.
«Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι με το τσίμπημα του συνηθισμένου κουνουπιού, το οποίο προηγούμενος έχει μολυνθεί από πτηνό», λέει αρχικά, και τονίζει πως «δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε αν το κουνούπι τσιμπήσει πρώτα μολυσμένο άνθρωπο και μετά άλλον».
Αξίζει να σημειωθεί πως τα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου δεν είναι συνηθισμένα στην Κύπρο, καθώς παρατηρούνται ένα – δύο ετησίως.
Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, το 80% όσων μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ένα 20% εκδηλώνει ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως εμετούς, διάρροιες, ανορεξία, πόνο στην κοιλιά, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων και λιγότερο από το 1% παρουσιάζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρά παράλυση), με πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.
Τρόποι προστασίας
Ο κ. Ηροδότου, θεωρώντας σημαντικό να αναφερθούν και τρόποι πρόληψης αναφέρει: «Επειδή τα κουνούπια δαγκώνουν περισσότερο το σούρουπο μέχρι την αυγή καλά είναι αυτές τις ώρες να φορούμε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, αν υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο σπίτι να βάζουμε σίτες σε πόρτες και παράθυρα και κουνουπιέρες πάνω από τα κρεβάτια μας. Πρέπει επίσης να απομακρύνουμε το στάσιμο νερό, ενώ η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών μειώνει τη δραστηριότητα».
Αναφορικά με τα εντομοκτόνα ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους, ενώ για τις αποχετεύσεις πρέπει να γίνεται έλεγχος να μην κρατούν νερό. Στους αγωγούς πρέπει επίσης να υπάρχει σίτα για να μην παρέχει είσοδο σε σπίτια, ενώ οι πισίνες και τα σιντριβάνια πρέπει να καλύπτονται όταν δεν χρησιμοποιούνται, ενώ τα φίλτρα τους πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
Όλοι μπορούν να νοσήσουν, σημειώνει ο ίδιος, αλλά εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα άνω των 50 και σε καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.